متن استاتیک شماره 54 موجود نیست متن استاتیک شماره 54 موجود نیست
  • 1399/12/23
  • - تعداد بازدید: 27
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه
دانشکده تغذیه و علوم غذایی

رژیم غذایی مناسب برای کنترل یبوست

رژیم غذایی مناسب برای کنترل یبوست

یبوست به دفعات اجابت مزاج کمتر از 3 بار در هفته و یا اجابت مزاج همراه با سختی و درد هنگام دفع و احساس دفع نا کامل گفته می شود. اجابت مزاج طبیعی لزوما بصورت روزانه نیست و تعداد دفعات اجابت مزاج از 3 بار در روز تا 3 بار در هفته محدوده طبیعی تلقی می شود.

علت اصلی ایجاد یبوست سبک زندگی نا مناسب است که معمولا با اصلاح عادات تغذیه ای و سبک زندگی، یبوست برطرف می شود.

 

علاوه بر نقش مهم و تعیین کننده رژیم غذایی حاوی فیبر کافی در اجابت مزاج طبیعی، سایر موارد شایع موثر در بروز یبوست عبارتند از: چاقی، رژیم های غذایی سخت برای کاهش وزن، سالمندی، مصرف برخی داروها و مکمل ها مانند آهن و کلسیم، پاسخ ندادن به اولین احساس دفع،کم تحرکی و بارداری.

یکی از مهمترین راهکارهای کنترل یبوست، مصرف آب زیاد است زیرا کمبود آب بدن منجر به کاهش حجم خون شده و پیغام بازجذب آب از مغز به کلیه ها و روده بزرگ ارسال می گردد و با بازجذب شدید آب از روده بزرگ، یبوست تشدید می شود.

مصرف روزانه 20 تا 30 گرم فیبر رژیمی که باعث تسهیل اجابت مزاج و کاهش یبوست می شود، از طریق مصرف روزانه انواع نان کامل و سبوسدار، جو، جو دوسر، حبوبات، سبزیجات مانند انواع کلم ها، هویج، نخودسبز، فلفل دلمه، گوجه، خیار، کدو و ...، میوه های تازه مانند سیب، آلو، انجیر، کیوی، انگور و ...، انواع مغزها و آجیل ها و میوه های خشک مانند آلوبخارا، مویز، کشمش، برگه زردالو و برگه هلو توصیه می شود.

همچنین استفاده روزانه از سالاد و کاهو همراه با یک قاشق غذاخوری سبوس گندم بعلاوه روغن زیتون توصیه می شود.

به این افراد توصیه می شود که صبح ناشتا، یک لیوان آب ولرم همراه با یک قاشق خاکشیر استفاده کنند و اضافه کردن یک قاشق غذاخوری سبوس گندم که از داروخانه ها تهیه شود به ماست (ترجیحا پروبیوتیک) و سالاد و یا سوپ نیز می تواند مفید باشد.

مصرف لبو و عناب نیز از دیگر توصیه های بسیار مفید برای برطرف کردن یبوست هستند.

راهکار دیگر، داشتن فعالیت بدنی و ماساژ ناحیه شکمی است. نیم ساعت پیاده روی روزانه و یا انجام سایر تمرینات ورزشی به برطرف شدن یبوست کمک می کند.

راهکار مهم، برقراری نظم برای دفع و اجابت مزاج است. اجابت مزاج هایی که فرد به علائم وقوع آن پاسخ نمی دهد و دفع خود را به تاخیر می اندازد علت اصلی یبوست هستند. پس باید به محض احساس دفع، اجابت مزاج انجام گیرد.

" شبنم باقری " کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی

پایان خبر

  • گروه خبری : آخرین اخبار دانشکده,اخبار واحدها
  • کد خبری : 38456
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید